Interessante weetjes

Gepubliceerd op 14 september 2020 om 13:30

 

Bewaar de knoflook het liefst op een koele en vooral droge plek. Hang de bollen niet aan een vochtige muur of buiten onder een afdakje.

 

 

Voor de botanische liefhebber:

Knoflook is een plant uit de Narcisfamilie, net als ui, prei en bieslook

Familie: Amaryllidaceae (Narcisfamilie)

Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)

Stam: Embryophyta (Landplanten)

Hoger Taxon: Look

Knoflook is lekker én gezond, maar je gaat er wel ontzettend van uit je mond stinken. Wat kun je hieraan doen? De 10 best bewezen tips vind je in dit artikel.

Wist je dat knoflook heel goed voor je is? Het bevat vitamine B1, B6 en C, en verschillende mineralen zoals seleen, mangaan, fosfor, koper en calcium, en het aminozuur tryptofaan. Knoflook is goed voor het hele immuunsysteem en zou een goede invloed hebben op onder meer verkoudheid, griep, hart- en vaatziekten, bloedarmoede, aderverkalking, hoge bloeddruk en obesitas. Maar de vieze geuren uit je mond kunnen wel een paar uur (soms zelfs wel twee dagen!) aanhouden.

Waarom 'stinkt' knoflook?

Na het eten van knoflook kun je flink uit je mond gaan ruiken. Maar waarom? Voedsel wordt in je maag afgebroken door maagzuren. Hier merk je normaal niets van. Maar bij het afbreken van knoflook komen er vluchtige zwavelverbindingen vrij. Die gassen (allylmethylsulfide) stinken.

Het maakt een groot verschil of je verse of gedroogde knoflook eet. Hoe verser de knoflook, hoe minder erg de geur is.

Ook de manier waarop je de knoflook gebruikt is belangrijk. Hoe meer je knoflook beschadigt, hoe sterker de geur. Hele gegaarde tenen ruiken bijna niet, grof gesneden meer, fijngewreven het meest. Dus lang stoven geeft de minste stank, en rauwe geperste knoflook ruikt het meest

Waarom? De cellen van knoflook bevatten de geurloze zwavelstof alliine en het  enzym alliinase. Als je de knoflook snijdt of perst, dan gaan de cellen kapot. De zwavelstof en het enzym komen vrij en vormt samen de stof allicine. Dat is een zwavelstof die vies ruikt. Hoe meer cellen er stuk zijn, des te erger de geur.

 

En, gebruik niet het binnenste groene uitloper vaneen teen, die stinkt het meest.

 

SOS - Toch een knoflookadem?

 

1. Zwavelgassen neutraliseren, snoepjes van St Sin zouden perfect werken

 

2. Rauwe appel

Rauwe appel en sla zouden de vluchtige stoffen in de maag verminderen, net als appelsap en muntsap, maar dan in mindere mate. Sla en appel bevatten stofjes die de zwavelgassen tegengaan.

 

3. Groene thee, spinazie, peterselie, verse munt, basilicum, citroensap

Ook schijnt het zo te zijn dat groene thee, spinazie, peterselie, verse munt, citroensap en basilicum helpen tegen een  knoflookadem. Het bevat polyfenolen, die de scherpe stofjes in knoflook afbreken.
Citroensap zou vooral helpen bij geperste rauwe knoflook. 

4. RVS

wrijf je handen langs een RVS spoelbak, kraan of speciaal 'RVS-zeepje'

De allicine bindt aan het RVS binden via ijzeroxide

 

 

Een stukje geschiedenis

Al meer dan 200 jaar wordt er knoflook verbouwd rondom Arleux. De eerste geschreven documenten dateren uit 1804 waarin de préfect Dieudonné de eerste die de knofloken en uien uit de drassige akkers van Arleux aanhaalt in zijn officiele documenten. Deze gegevens omschrijven ook heel duidelijk het winnen van turf uit de moerassen in de regio. Het materiaal om te kunne roken was alom aanwezig.

Maar het was pas in 1890 dat een zekere Heer Rattel de techniek van het roken van de knofloken omschreef. (Het was een gelijksoortige techniek als het roken van haring) met de volgende woorden:

De knofloken, gevlochten in een streng, worden gehangen in een hok met maar 1 enkele deur en blootgesteld aan de rook van een turfvuurtje. Dezelfde schrijver beschreef de verkoop van de knofloken lokaal op markten van Bapaume en Albert toentertijd, maar ook buiten de regio want men vond de loken terug tot in Vesoul, Valence en zelfs Bordeaux.

Reizigers aan het einde van de 19e eeuw vertellen over een sterke knoflookgeur die het land overspoelde in de maand september.

Een verschenen artikel in het blad ‘l’Agriculture dans le Département du Nord’in 1936 mentioneert ‘de maturatie van de knoflook in de rookhokken om het een langere houdbaarheid te geven en om het bouquet te accentueren. De teelt van knoflook rond Arleux heeft een grote impuls gehad door specifiek het roken met turf. Het is dan ook de enige regio in Frankrijk waar de knoflook wordt gerookt.