Gerookte knoflook uit Arleux, ofwel l’ail fumé d’Arleux is geen gewone knoflook, maar een ambachtelijke smaakmaker geproduceerd en verwerkt volgens strikte richtlijnen van diverse keuringsinstanties....:
Aan het einde van de winter worden knoflooktenen op de vruchtbare akkers rond Arleux gepoot.
De kwekers kiezen ‘l’ail rose’ uit het departement ‘le Nord’, een symbolisch erfgoed in de regio, bekend om zijn groenteteelt.
Er moet worden gewacht tot de maand juli om de waardevolle smaakmaker te oogsten.
De knofloken worden gerooid en op de akkers te drogen gelegd. Als de bollen droog genoeg zijn slaat de kweker de partijen op in een droge en goed geventileerde ruimte.
De knoflookwortels worden vrijgemaakt van aarde, de bollen worden gesorteerd op kwaliteit en op maat. Het soepele loof wordt met de hand gevlochten. Vlechten met 10 tot 90 of zelfs 120 bollen kunnen zo gemakkelijk worden opgehangen in de rookruimte. Vroeger werden enkel turf en kort stro gebruikt om te roken. Tegenwoordig gebruiken de kwekers liever zaagsel. De vlechten hangen minimaal 7 dagen in de rookruimte, bij een gematigde temperatuur.
De traditionele rooktechniek accentueert het bouquet van de knoflook, en geeft het een mooie okergele of roestbruine kleur. Ook is de knoflook hierdoor langer houdbaar.
Voordat de vlechten per stuk of per gewicht worden verkocht, hangt de kweker er een label aan. Dit label identificeert een kweker die werkt volgens de oude traditionele technieken: een juiste soort knoflook, gekweekt, geoogst, gevlochten en gerookt rond Arleux door ervaren lokale medewerkers. Op het label staat de kweker en het partijnummer vermeld. Dit garandeert de herkomst en de kwaliteit van de knoflook.
Het I.G.P. label is een officieel Europees keurmerk uitgegeven door de INAO( Institut National de l’origine et de la qualité), en staat voor ‘Identification Geographiquement Protégé’.
Het wordt op enkel uitgegeven aan producten uit een bepaald gebied, die daar worden geproduceerd en verwerkt, èn aan strenge kwaliteitseisen voldoen.
Onze kwekers worden hierop 2x per jaar gecontroleerd door de uitgevende instanties.